Sunday, January 30, 2011

KARI TELUR DANIA

Hah kenapa Mama Gee namakan Kari Telur Dania??????Sebab this is her favourite dish! Kalau Papa dah start masuk pulau perhentian bekerja, Mama masak ni je untuk dia sebab Arash tak makan nasi & lauk!

Kari Telur Dania

Dania tersenyum......
RESIPI KARI TELUR DANIA

4 biji telur ayam (direbus)
5 bj Bawang kecil -ditumbuk
3 ulas bawang  putih- dihiris
2 bj ubi kentang – dipotong empat
3 sudu besar serbuk kari faiza
2 sudu besar serbuk cili
2 helai daun kari
Garam & gula secukup rasa

CARA MEMBUAT:
  1. Tumbuk bawang kecil dan bawang putih hingga lumat.
  2. Campurkan serbuk kari dan serbuk cili.Tambah sedikit air dan gaul kesemuanya hingga sebati.
  3. Goreng telur rebus tadi lebih kurang 5 minit. Angkat dan ketepikan
  4. Panaskan sedikit minyak. Tumis daun kari hingga terbit bau.
  5. Kemudian masukkan bawang dan serbuk yang telah digaul tadi. Tumis kesemua bahan hingga naik bau.
  6. Masukkan sedikit air dan gaul hingga mendidih.
  7. Masukkan kentang dan biarkan hingga kentang empuk.
  8. Masukkan telur ,tomato dan cili hijau

4 comments:

  1. a very simple dish....janji anak suka makan kan????

    ReplyDelete
  2. nampak pekat dan sedap kari tu.. cicah ngan roti pun sodap hujan2 ni!!!

    ReplyDelete
  3. Yalah Wana.....buat pekat2 makan ngan lempeng pun sodaap....

    ReplyDelete