Haa.......hari ini Ummi@HomeSweetHome punye N3 pasal puding betik.....Semalam Mama Gee buat Puding Sagu Gula Melaka.Dah masuk dalam peti sejuk baru boleh makan petang nie.......Sejuuuuuukkkkk & Enaaaaaakkkkkk
Nie resipi simple nye...........
200gm Sagu biji
100 gm Gula Melaka/Gula nisang
1 biji santan pekat
3 gelas air
CARA MEMBUAT:
- Sagu biji dibasuh bersih-bersih & dittos
- Air di masak hingga mendidih.Kemudian masukkan sagu tadi dan masak hingga kembang atau tiada rasa berbiji.
- Tambah air jika sagu masih keras.jika sagu sudah masak, masukkan kedalam bekas dan biar sejuk sebelum masuk ke dalam peti sejuk.
- Cairkan gula Melaka dengan sedikit air hingga pekat.
- Sendukkan sedikit sagu kedalam mangkuk,campurkan sedikit santan dan gula Melaka sebelum dihidang dan dimakan….
assalam mama, sedapnya sagu ni...btw tq singgah my blog..saya follow mama juga yer:)
ReplyDeleteWa'alaikumsalam Nieza.....terima kasih!dah pernah buat ke puding sagu ni kat Helsinki?
ReplyDelete