Hah kenapa Mama Gee namakan Kari Telur Dania??????Sebab this is her favourite dish! Kalau Papa dah start masuk pulau perhentian bekerja, Mama masak ni je untuk dia sebab Arash tak makan nasi & lauk!
Kari Telur Dania |
Dania tersenyum...... |
RESIPI KARI TELUR DANIA
4 biji telur ayam (direbus)
5 bj Bawang kecil -ditumbuk
3 ulas bawang putih- dihiris
2 bj ubi kentang – dipotong empat
3 sudu besar serbuk kari faiza
2 sudu besar serbuk cili
2 helai daun kari
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMBUAT:
- Tumbuk bawang kecil dan bawang putih hingga lumat.
- Campurkan serbuk kari dan serbuk cili.Tambah sedikit air dan gaul kesemuanya hingga sebati.
- Goreng telur rebus tadi lebih kurang 5 minit. Angkat dan ketepikan
- Panaskan sedikit minyak. Tumis daun kari hingga terbit bau.
- Kemudian masukkan bawang dan serbuk yang telah digaul tadi. Tumis kesemua bahan hingga naik bau.
- Masukkan sedikit air dan gaul hingga mendidih.
- Masukkan kentang dan biarkan hingga kentang empuk.
- Masukkan telur ,tomato dan cili hijau
whoaaa... sedapnyeee.....
ReplyDeletea very simple dish....janji anak suka makan kan????
ReplyDeletenampak pekat dan sedap kari tu.. cicah ngan roti pun sodap hujan2 ni!!!
ReplyDeleteYalah Wana.....buat pekat2 makan ngan lempeng pun sodaap....
ReplyDelete