Thursday, January 27, 2011

KEK KUKUS KISMIS

KEK KUKUS KISMIS

Salam semua.......
Kek kukus ni adalah satu lagi resipi dari buku resepi arwah ibu......jadi petang semalam saya buatlah kek ni.senang & simple aje buat kek atau apam kukus ni! Anak2 pun suka.....tak sempat nak makan snack malam dah habis!!!!!!Tak pe boleh buat lagi sebab senang!
Ni dia resipi nye......
KEK KUKUS KISMIS
Bahan2:

5 bj telur ayam
2 cwn gula merah
2 cwn tepung gandum *
30g kismis/blackcurrant
1 st esen vanilla
2 st baking soda*
1 st baking powder.* (* diayak)

Cara :
1.Pukul telur bersama gula hingga kembang
2.Kemudian masukkan tepung gandum & baking powder yang telah diayak sedikit2
3.Masukkan esen vanillas dan kismis.Gaul perlahan-lahan hingga sebati.
4. Panaskan loyang dan sapu sedikit mentega. Kukus selama 30 minit ( jangan buka pengukus selama 30minit)

Selamat Mencuba dari Mama Gee.......

7 comments:

  1. wah nampak sedap juga kek ni mama...kalau dapat mkn lagi ler sedap ni...hehe

    ReplyDelete
  2. Nieza......dah habis lah! tu lah asyik tgk Naz buat apam kukus....cari kat buku resepi arwah ibu dpt few nnt share lagi ye!

    ReplyDelete
  3. Wah...dah start mengukus hari hari ni..mentang2 Terengganu asyik hujan jer..makan waktu hujan sedap tu ..panas plak...minta la sikit..

    ReplyDelete
  4. salam,
    Sya suka bt kek tp xtau cm mana nk agk2 cawan yg nak d gunakn utk sukatan kek..boleh tlg advise?
    Tq..

    ReplyDelete
  5. salam kenal - membaca resepi kek kukus kismis - senang & simple ramuannya - mintak C&P - tk berkongsi resepi

    ReplyDelete
  6. as salam. kek ni xda guna mentega@minyak ke?

    ReplyDelete