Last-last hubby kata kita gi bandar KT dan ke Pasar Chabang Tiga.Nasib baik ada tapi sekarang ni harga dah naik RM8 sekilo santan segar & pekat.Mahalnya.....tapi sebab nak makan nasi dagang dan hubby dah berniat untuk bagi makan ke sanak saudara, beli jugaklah!
Nasi Dagang |
Gulai Ikan Tongkol |
Marang. Ikan disiang,bersih dan dipotong.Lepas tu direbus dengan air & asam keping. Untuk membuat gulai ken aguna rempah khas gulai nasi dagang.
Santan dan cili boh di masak hingga mendidih, kemudian masukkan bawang merah,putih,sedikit halia yang sudah diblend.Masukkan rempah dan kacau hingga sebati.Masukkan ikan tongkol, cili padi & telur rebus.Jika ada belimbing besi pun best jugak.....Kacau kesemuanya hingga masak.
Ini lah juadah kami di hari Jumaat lepas......
Note: lambat update coz ada problem ngan broadband ni!
Sedappppnyer....nanti blh la belajar ngan mama gee yer...kat Temerloh nih susah nak dapat nasik dagang....
ReplyDeleteSalam Ina.....boleh,bila2 pun boleh belajar.Mama Gee pun bru belajar sejak jadi orang Tganu ni....nk dp.hmm kat Temerloh susah nak dapat ikan tongkol ya!
ReplyDelete