Singgang Pedas Ikan Tongkol
Bahan2nya:
2/3 keping ikan aye atau tongkol
4 biji Cili merah
6 biji Cili padi
5 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih - 5 ulas ditumbuk,5 ulas dihiris
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
Lengkuas,halia,serai & daun limau purut
- 1. Tumbuk cili merah,cili padi,kunyit hidup, bawang putih & bawang merah hingga lumat
- 2 Hiris 5 ulas bawang putih & bawang besar
- 3 Titik halia, lengkuas & serai
- 4. Gaulkan kesemua bahan yang ditumbuk & dititik tadi kedalam periuk.
- 5. Masukkan ikan tenggiri dan bubuh air secukupnya.
- 6. Tambah garam dan gula secukup rasa & masukkan daun limau purut.
- 7. Kacau hingga sebati dan biar sampai kuah mendidih.
- 8. Hidang bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment