Sejak berpindah ke Marang,Terengganu, saya membuat resipi ini semasa hari raya 3tahun dulu dan menjadi kegemaran keluarga disini pula.........
kalau nak tahu sedapnye ayam ni sebab rasa pedas, masam, masin, manis.....silah cuba!
AYAM MAT KASSIM
1 ekor ayam (dipotong kecil)
15 bj cili kering- dikisar
10 bj Bawang kecil -ditumbuk
2 bj bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih- dihiris
Daun kari
2 sudu besar Kicap
Gula &garam secukup rasa
2 sudu besar asam jawa
CARA MEMBUAT:
- Goreng ayam seperti biasa dgn garam & serbuk kunyit
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan daun kari & bawang putih.
- Kemudian masukkan cili kering & tumis hingga setengah masak, kemudian masukkan bawang yang telah diblend. Kacau kesemuanya hingga hamper kering.
- Masukkan gula, garam, kicap & asam jawa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul hingga sebati.
No comments:
Post a Comment