Saya kalau buat kari memang tidak menggunakan santan....Baik untuk kesihatan kan!
Ikan Barat segar........ |
Kari Ikan Barat |
Memang Best.......silalah cuba! |
RESEPI KARI IKAN BARAT
Seekor ikan barat - disiang,bersih dan dipotong tiga
10 bj cili kering- dikisar
5 bj Bawang kecil -ditumbuk
1 bj bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih- ditumbuk
serbuk kari
serbuk cili
Daun Kari
1.Tumbuk bawang kecil dan bawang putih hingga lumat.
2.Masukkan serbuk kari & serbuk cili.Bubuh sedikit air dan gaul.
3. Panaskan periuk dan letak sedikit minyak untuk menggoreng.
4.Tumis daun kari dan bila terbit bau, masukkan serbuk kari yang telah digaul tadi. Masukkan cili kering dan tumis hingga cili masak.
5. Masukkan Ikan dan biar hingga ikan separa masak.
6. Masukkan air secukupnya dan kacau.Biar hingga mendidih.
7. Masukkan beberapa cili padi untuk hiasan dan sedia untuk dihidangSelamat mencuba dari Mama Gee
sedap juga bila di masak asam pedas...yum...yum...
ReplyDeletesaya baru masak semalam asam pedas..memang sedap
ReplyDeleteAssalamualaikum,Akak,sy nk tnya ikan barat ni kena rendam air limau nipis,asam jawa,garam dulu ke sblum masak?
ReplyDelete