Friday, January 14, 2011

Kari Ikan Aye


Hari ni masak simple je ....lagipun tak tahu nak masak apa weekend ni.Tak sempat pergi pasar, jenguk-jenguk dalam fridge ada kepala Ikan aye @Tongkol......Hah buat kari lah dengan Telur Dadar & ulam budu.....favourite Hubby.....

RESEPI KARI IKAN AYE

Bahan -bahan:-

Kepala Ikan Aye atau 2 keping ikan pun boleh
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih - 2 ulas ditumbuk/2ulas dihiris
serbuk kari ikan
2 sudu besar cili kering - yg sudah diblend
daun kari,
cili hijau,tomato,cili padi
sedikit santan/saya gunakan sedikit susu cair sebab tak gunakan santan

Cara membuat:-

1.Tumbuk bawang merah dan 2 ulas bawang putih sehingga lumat
2.Masukkan serbuk kari dan cili kering kedalam bawang yg telah ditumbuk dan gaul dengan sedikit air.
3.Panaskan minyak dalam kuali.
4.Tumis daun kari & hirisan bawang putih. Kemudian masukkan bahan2 yg telah digaul tadi. Tumis kari sehingga naik bau.
5.Masukkan ikan aye dan sedikit air,biar hingga mendidih.
6.Masukkan sedkit garam,gula & susu cair.Biar hingga empuk.
7.Bila ikan sudah masak, masukkan tomato,cili hijau & cilipadi.
8.Sedia untuk dihidang
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment